Jealousy


Assalamualaikum.


Pernahkah anda berasa cemburu? Apa? Tidak pernah? Ahh.. bohonglah. Hehh.
Cemburu atau jeles ne biasanya berlaku dikalangan orang-orang yang bercinta. 
Tapi aku bukan mahu cerita pasal cemburu buta pasangan bercinta ni. Ehem, i single lagi. Hahahaha. Aku selalu jugak rasa jeles bila tengok couple yang ala-ala sweet gitu. Rasa macam aku pun mahu satu. Hahaha. Jeles yang aku mahu cakapkan ni ialah perasaan cemburu di kalangan adik-beradik. Jealousy among siblings ok!


Perasaan cemburu terhadap adik beradik ne biasanya akan lead to persaingan sesama sendiri. Benda ne of course la kan ada pro and cons dia. Perasaan tidak puas hati akan sering timbul dalam diri si penyemburu itu dan mungkin boleh menyebabkan tingkah laku negatif seperti bersikap biadap and tidak puas hati dengan kasih sayang yang diberikan parents. Contohnya, "mak aku paling sayang dengan abang aku,, kalau aku ne apalah saja.. ". Ni ialah perasaan cemburu sebab dia rasa parents dia tu sayangkan abang/kakak/adik dia lebih dari dia. Ok to be honest, aku selalu rasa begitu. Walaupun kami cuma tiga beradik and i am the only girl tapi aku selalu fikir yang parents aku sayang lebih dekat abang aku. Entahlah. Aku pun tidak tahu punca sebenar perasaan tu muncul. Maybe sebab abang aku kan jauh dan bila dia call rumah parents aku jadi super excited and dari dulu lagi  aku rasa yang he got more attention than me. Annoying kan perangai aku ni. Macam kurang kasih sayang betul. Huhh.Tapi dengan adik aku tidak pula rasa begitu maybe sebab jarak umur kami. Biasalah adik bongsu mesti la kesayangan.


Persaingan yang sihat pula bila kau berusaha untuk jadi yang lebih baik dari adik beradik tu. Contohnya bila abang kau ne kerja ok gaji pun mantap. Maka sebab kau cemburu tu la kau pun akan berusaha untuk dapatkan kerja yang lebih baik or setara dengannya. Tapi bila end up dengan kau tidak dapat capai matlamat tu kau pulak jadi down dengan diri sendiri. Huhh. Ok sebenarnya aku jugaklah yang begitu. Sekarang ni memang aku down dgn diri sendiri sebab aku rasa aku worthless sangat to my family. Dulu masa kecik-kecik boleh juga aku bangga sikit coz akademik aku better than my bro. But then i realized academic tu bukanlah jaminan tuk masa depan. It depends on ur effort actually. Kalau kau malas berusaha u will get nothing. Aku pernah rasa kecil hati masa aku dengar mak aku say tQ to my bro coz give her money. Dalam hati aku  rasa jeles sebab aku pun bagi duit jugak monthly but mum never said like that. Mungkin sebab aku cuma bagi sikit ja compare to my bro. Thats why la aku desperate sangat mahu better job than now. Aku mahu jugak ada gaji tinggi and dapat bagi mum belanja yang cukup. Ne jeles di jalan yang benar bah kan? Hehh.



Tapi jealousy among siblings ne bukanlah simply mean kau ne anti dengan adik beradik kau or u dont love them. Biasalah dalam hidup ne kita memang selalu buat perbandingan. Yang penting, dont make the jealousy creates distance among the siblings. Sebab at the end of the day, bila kita ada masalah, mereka jugalah yang akan sentiasa berada dgn kita. Kan kita biasa dengar cemburu tandanya sayang. Maknanya kau cemburu sebab kau sayangkan diorag lahtue. Hehh.





P/s: Kejelesan aku ne mungkin tidak disedari oleh famli aku.





Ok.Sekian.Daa ~



1 comment:

josrevalution said...

hi..salam..nampaknya entry nie best lak..huhu..sebenarnya aku nie bukan lai pernah tpi dah bnyak kali dah..huhu..tak kira lah dgn famili kah atau dengan orng yg bercuple...haha..salam kenal..folo u..folo me to yer..jom tengok video nie..video clip nie lucu ke kejam??