Kursus Pengurusan Jenazah


Assalamualaikum. 

Sabtu minggu ni telah dipaksa diwajibkan untuk ke sekolah.
KKS anjurkan kursus pengurusan jenazah.
Memandangkan aku rasa aku ne memang jahil bab² agama.
Memang excited la jugak mahu pergi.
Lagipun bagus juga menuntut ilmu fardhu kifayah ni.


Penceramah tu kerja di jabatan forensik HDOK.
Ustaz rosdi nama dia. Bujang anak dua.
Kehkehkeh.
Memandangkan cikgu-cekgi di sekolah ni memang semua lucu-lucu belaka maka sesi ni memang best juga la.


Some of the pics yang aku snap during the session. 
Tapi blur la cos guna cam hp saja.
 Eh, pics yang kena uplod pun secara random tidak ikut sususan sebenar. Huhh.




antara barang-barang yang perlu disediakan. Ok, pic blur.

Pelajar yang jadi model cara-cara mandikan jenazah






 







Tukar model pulak untuk dikapankan. Muka tersangatkah annoying konon² mati terkejut :P

Cawat dibuat guna kain kapan & kapas

kain kapan diukur mengikut saiz jenazah tapi haruslah dipanjangkan sejengkal dua (untuk ikat)

jenazah lelaki 3 lapis kain manakala jenazah perempuan 5 lapis

baju dan kain jenazah yang dibuat guna kain kapan juga.

Kapas digunakan tuk menutup bahagian kaki


masuk part ne aku dah naik seram



jenazah suda siap dikapankan... mmg seram saja tengok begini. Then cara-cara untuk solatkan jenazah pun diterangkan.

Ni anak ustaz nazri yang comel tapi nakal.

Hahaha mmg terbukti kenakalan dia neh...
Ok da selesai sila lah untie kan kapan tersebut karang jeng jeng jeng pulak kejadiannya.



Banyak jugaklah input yang diterima dari kursus ni.
Mmg insaf la juga jadinya.
Marilah kita sentiasa mengingati hari kematian. 






"Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan.."









Erk... dah dengar bapa azan... oleh itu marilah offline dan tunaikan kewajipan. 












Ok.Sekian.Daa ~












5 comments:

cik jumi said...

hahahaa..x jugak ko terkapan geng?

LaDy Of MaRs said...

hahaha blum lagi bah... belum cukup amal

tim said...

sikit aku nda mau baca entry ko ni.hahahaha

tapi baca juga.

aReTikZ said...

pergh ~ bayangkan kalo aku yg disna.. serammm.. hehe..

Entri Lelatest
99 Hari Kisah Klasik Kita : Doa Malam Pertama

thebeybeh said...

uish...lama suda aku mau blajar ni. nta bila dapat.